Werkbladen

Werkbladen

De ‘touch’ van warm hout, van koel steen, kunststof of beton. Het materiaal in de keuken waar je het meest mee in aanraking zult komen is dat van het werkblad.
Dat is dan ook precies het keukenelement waarin de laatste jaren de meeste ontwikkelingen zijn geweest.
Was het voorheen precies wat het was, het WERKblad, momenteel geldt het als finishing touch van je keuken, soms zelfs als eyecatcher. Waarbij naar hartenlust gecombineerd kan worden met werkblad en achterwand. De materialen variëren van kunststof tot roestvrij staal, van graniet tot glas en van composiet tot beton. En dat alles al dan niet met motief, met gladde of ruwe afwerking, verschillende randafwerkingen, en in vele, vele kleuren…

Laminaat

Als er iets verrassende accenten kan leggen in de keuken is het wel een laminaatblad.
De ontwikkelingen hierin gaan nog steeds voort. Standaard is het HPL Toplaminaat.
Toplaminaat onderscheidt zich in de grote keuze aan kleur, dessin en randafwerking. Je kunt zelfs combineren: toplaminaat met een randafwerking in de kleur van het blad, in RVS of aluminium, in houtstructuur, of zelfs gestreept. Met een brede – opgedikte – randafwerking krijgt een laminaatblad een robuust uiterlijk. Ook een waterkering is mogelijk, en zelfs een ‘zwevend’ blad. En wat je ook kiest, Toplaminaat is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus het past bij elk budget.

1-232-84eb7962b58c1366ee3f6b8dbfd51e40a960f7896747a2eb21ac5fd8e7e1233

Basis van laminaat werkbladen

De basis van het Toplaminaat werkblad bestaat uit watervast verlijmd multiplex met daarop aangebracht een harde toplaag van HPL (High Pressure Laminate): een transparante kunstharslaag met daaronder een inkleur en dessin bedrukte decorlaag. Deze laag wordt samengeperst tot een harde bekledingsplaat. Deze samenstelling zorgt voor een blad dat prettig is in onderhoud. Het is niet poreus en dus makkelijk schoon te houden. Wel moet men voorzichtig zijn met hete pannen en voor het snijden van groenten of brood moet er een snijplank onder. Er zijn sinds kort standaard oplossingen op de markt voor vrijstaande constructies in laminaat. Krukjes, tafels, banken en stollenwanden in dezelfde of contrasterende kleur als het werkblad zijn zo zeer eenvoudig te realiseren.

Granieten (natuurstenen) werblad

Graniet is nog altijd een beetje de Rolls Royce onder de werkbladen. Een puur natuur product met een unieke uitstraling, keihard, en dus zeer kras- en stootvast. Een aantal soorten is bovendien niet poreuszodat deze ook vlekvast zijn. Met de nieuwste toepassingen en bewerkingstechnieken van de laatste jaren is er ook in graniet veel keus in afwerking. Dat kan glanzend gepolijst zijn waardoor het oppervlak zeer gesloten wordt en dus beschermd tegen krassen en vlekken, of ‘gezoet’ waarbij het oppervlak iets meer open blijft en het blad een matte uitstraling heeft. Hierdoor wordt het blad echter iets meer gevoelig voor krasjes en vlekken. Tenslotte kan het gebrand worden waardoor het een wat ‘oude’ look krijgt met een robuuste uitstraling. Ook hier is het blad wat gevoeliger.

Graniet

Veel variatie

Graniet wordt op verschillende plaatsen in de wereld gewonnen in een grote variatie aan soorten. Het is een kristallijn stollingsgesteente dat onder hoge druk in diepe aardlagen is ontstaan. Doorde werking van de aardkorst is het in de loop van duizenden jaren omhoog gedrukt en door erosie bloot gelegd. Uit het rotsmassief worden blokken van zo’n 30 ton gehakt. Deze worden verzaagd tot platen van 20 mm dik en maximaal 2800 x1350 mm. Daarna worden de platen gepolijst en/of gebrand tot de gewenste uitstraling.

Graniet gevoelig?

Een granieten keukenblad blijft, zelfs na impregnatie, gevoelig voor zuren, zoals die uit frisdranken, azijn en citrusvruchten. Het blad wordt voor reiniging afgenomen met een vochtige doek (nooit schuurmiddelgebruiken). Vlekken kunnen soms verwijderd worden met chloor, aceton of waterstofperoxide. Daarnaast zijn er speciale polishes verkrijgbaar om het granieten blad mooi te houden.

Composiet werblad

Menig bezoeker van een keukenshowroom vergist zich wel eens: het is graniet, denkt men, echter waar men naar kijkt is composiet. Dezelfde uitstraling maar machinaal vervaardigd. Deze samengestelde steensoort bestaat voor 93 procent uit fijne, in de natuur voorkomende kwartskorrels (zand) en voor de resterende 7 procent uit bindmiddel. Omdat hierin door productdesigners naar hartenlust gemengd kan worden met kleurpigment en andere toevoegingen als gekleurd glas of spiegel, is het aanbod in composiet qua kleurschakeringen, patronen en glinstering, eindeloos. Ook effen biedt composiet voldoende mogelijkheden, zelfs intens wit is leverbaar in een glanzende en matte variant. De grootste composietproducenten in Nederland, CaesarStone en Silestone, hebben samen bij de werkbladenproducenten tientallen kleuren in de markt uit staan. Bovendien kunnen hierdoor de composietbladen worden afgestemd op de interieurtrends. Door de harde, ygiënische en onderhoudsvriendelijk eigenschappen wordt composiet ook toegepast in bijvoorbeeld tuinmeubelen en wandpanelen. In de keuken kunnen opdeze manier bij het werkblad passende vensterbanken, stollenwanden of tafelbladen geleverd worden.

werkbladcomposiet

Composiet  Hygiënisch?

Een nieuwe ontwikkeling in het Silestonecomposiet betreft Microban. Dit is een impregnatie van het blad met een anti-bacteriële laag. Hierdoor hechten bacteriën zich niet meer aan het blad. Groen in composiet? Dat kan met de ECO-variant van Silestone. Een nieuw revolutionair composiet dat uitermate milieuvriendelijk is. ECO bestaat voor 75 procent uit gerecycled glas en porselein. Ook dit is leverbaar in vele, mooie kleuren.

Afwerking composiet werkbladen

Composieten keukenbladen zijn verkrijgbaar in een gepolijste (glanzend en glad), in een gezoete en in een touch-structuur uitvoering. Het gezoete blad heeft een matte uitstraling maar hierop zijn dan eerder veten vingerafdrukken te zien. Echter ook hier kunnen geen vlekken in het blad trekken. De touch-bladen bieden het beste van beide: een volkomen gesloten structuur maar het uiterlijk van een gezoet blad. Daarnaast is er keuze uit verschillende randafwerkingen, zowel in vlakke uitvoering als met waterkering, maar bijvoorbeeld ook, dankzij speciale ‘vouwtechniek’, met een heel dikke rand.

Hoe composiet werkbladen te reinigen?

Composiet kun je schoonmaken met de gebruikelijke zachte huishoudmiddelen zoals allesreinigers en om te ontvetten met glasreiniger. Vloeibaar schuurmiddelen schuurspons kunnen worden ingezet bij vlekken.

Composiet

DEKTON Werkbladen

Onbeperkte innovatie in ontwerp en prestaties.

Dekton® is het innovatieve materiaal voor werkbladen in de keuken: zeer goed bestand tegen vlekken, krassen en hoge temperaturen en een breed scala aan kleuren.

DE VOORDELEN VAN EEN AANRECHTBLAD

Een Dekton aanrechtblad is gemaakt van geavanceerd materiaal uit een mix van kwarts, porselein en glas. Deze producten worden in het productieproces samengeperst waardoor er een zeer hard en niet poreus materiaal ontstaat. Daardoor is Dekton een zeer geschikt materiaal voor het maken van aanrechtbladen. Daarnaast heeft Dekton een mooie en natuurlijke uitstraling die zorgt voor een mooie afwerking in jouw keuken.

Een Dekton aanrechtblad heeft naast een unieke en natuurlijke uitstraling nog een aantal voordelen:

  • Door de harde persing van een Dekton aanrechtblad geeft het de voordeel dat het erg krasbestendig is en ook erg slijtvast. Dit maakt dat een aanrechtblad van Dekton een lange levensduur heeft.
  • Een van de prettigste voordelen van een Dekton aanrechtblad is dat deze geheel vlekvast is. Dit komt door de extreem lage poreusheid van het materiaal en het feit dat er geen hars in Dekton is verwerkt. Hars zorgt namelijk voor verkleuring van chemische stoffen. Zelfs afvoerreiniger of oven-ontvetter veroorzaken geen schade aan een Dekton keukenblad.
  • Dekton aanrechtbladen zijn UV bestendig en verkleuren niet door de zon.
  • Vele materialen die gebruikt worden voor een aanrechtblad kunnen niet tegen hitte, Dekton is een materiaal die dit wel kan! Zelfs extreme temperatuur verschillen kan dit aanrechtblad aan.

DE NADELEN VAN EEN DEKTON AANRECHTBLAD

Een Dekton aanrechtblad kent vrijwel geen nadelen. Het enige nadeel dat het aanrechtblad kan hebben is dat het niet in de smaak valt. Dit is veelal een persoonlijke kwestie; over smaak valt nou eenmaal niet te twisten. Daarnaast is het vergeleken met andere aanrechtbladen een van de duurdere alternatieven die gebruikt kan worden als aanrechtblad.

RVS Werkbladen

Het standaard roestvrijstalen blad (met ribbeltjes) op de standaard keukenblokjes is niet meer. Vandaag betekent roestvrij staal in het werkblad vooral Stoer! en natuurlijk maat- en vakwerk. En vooral: superstrak en minimalistisch! Zo vertegenwoordigt dit natuurlijke en edele materiaal voor designliefhebbers een esthetische waarde. Leverbaar prachtig glad of juist geborsteld, eventueel met een wafelmotiefje offijne ets. Hou je van fraaie rondingen of superstrak afgewerkt, naadloos in elkaar overlopende elementen, randen en spoelbakken? En dat dan gecombineerd met een houten randafwerking, eventueel verwerkt met gaspitten (PITT-cooking) er in of inductieplaatjes. Kortom: met roestvrij staal kun je alle kanten op.

rvsblad

Naadloos RVS

Dankzij de moderne productietechnieken kan roestvrij staal praktisch naadloos worden verwerkt. Daarnaast is de vormgeving van dit materiaal absoluut met de tijd mee gegaan. De vierkante bakken met kleine radius zijn bijvoorbeeld enorm populair. Bovendien wordt RVS toegepast in complete spoelunits die een fraai accent op een stenen of glazen werkblad kunnen vormen. De vele, praktische mogelijkheden hiervan staan beschreven onder de kop De Spoelbak.

RVS bladen en Krassen

Belangrijkste pluspunt van roestvrij staal is de waterbestendigheid en de hygiëne. Ideaal voor in de keuken dus. Nadeel is, hoewel er tegenwoordig vlekvrij roestvrij staal op de markt is, dat het toch wat kwetsbaarder is voor vingerafdrukken maar vooral ook erg krasgevoelig. Dat zijn afwegingen die moeten worden gemaakt in een keuze voor dit edelstaal.

Keramiek werkblad

Een andere nieuwkomer in de werkbladen is het keramieken blad. Volkomen (honderd procent!) egaal van kleur, en zeer gebruiksvriendelijk omdat het keihard is. Door het egale oppervlak is het primate combineren met andere materialen. Ook hier is keuze in bijvoorbeeld een geoxideerd decor waarmee dit materiaal een meer industriële uitstraling krijgt. Het blad bestaat uit twee massieve keramische platen waartussen een keramische vezelmat is verwerkt voor extra stevigheid. Het is leverbaar in verschillende trendy effen kleuren maar ook met diverse structuren. De rand kan worden opgedikt tot wel 10 cm. Het keramieken blad loopt in zijn eigenschappen zelfs graniet voorbij. Het is hittebestendig tot 250 ºC. Schalen uit de oven kunnen er zo op worden geplaatst. Zeer kras- en vlekbestendig ook, watervast en hygiënisch. Deze bladen vergen behalve de gewone natte doek, geen onderhoud.

Xeramica3_0

Massief houten werbladen

Warm en sfeervol als het gaat om warmte en sfeer is hout nog altijd ongeëvenaard. Wil je dat doorvoeren in je keuken dan kun je kiezen voor zo’n met knoesten en groefjes uitgerust massief houten blad in vele houtsoorten, variërend van licht tot donker. Een uniek blad ook, want er is er geen één gelijk.

Houten-werkblad-klassiek-groot

Onderhoud

Wel moet er echt gewerkt worden aan een houten blad. Hou er rekening mee dat een houten werkblad op verschillende punten gevoeliger is dan andere materialen. Niet alleen kan het verkleuren, je zult het moeten beschermen en onderhouden om uitdrogen en scheuren te voorkomen. Olie (6 tot 12 keer per jaar!) en schuurpapier zijn de sleutelwoorden voor een mooi, duurzaam houten werkblad in je keuken. Maar je hebt wel sfeer in huis, dat is zeker.

Beton werkbladen

Een van de meest vertrouwde bouwmaterialen, in een nieuwe toepassing: het betonnen werkblad. Niet alleen robuust (haarscheurtjes en kleurnuances in één blad horen erbij), maar qua uitstraling onovertroffen in subtiele aanwezigheid. Want een betonnen werkblad laat zich werkelijk plannen bij elke stijl keuken, elke kleur en elk design.

Betonblad

Op maat

Beton is cementgebonden kiezel dat in de fabriek in een speciale, op maat gemaakte, bekisting wordt gegoten. Zo kan het in elke vorm worden geleverd, zelfs de spoelbak kan er naadloos in meegegoten worden. Na twee tot drie weken ‘harden’ wordt het blad uit de bekisting gehaald, gepolijst en geïmpregneerd. Het blad is standaard 4 cm dik, maar kan tot 8 cm worden opgedikt. Ook is er keuze uit betongrijs en antracietkleur.

Open structuur

Beton is hittebestendig maar net als voor graniet, composiet en glas geldt ook hier dat er bij te hete pannen thermoshock kan optreden en het blad kan scheuren. Onderzetters zijn dus belangrijk. Net als snijplanken, want beton is krasgevoelig. Ook vlekken kunnen zich voordoen omdat beton een open structuur heeft. Maar op zich kan dat het robuuste, doorleefde uiterlijk juist ten goede komen. Regelmatig inwrijvenmet bijenwas houdt het blad mooi en glanzend.

 

Kom eens langs in onze showroom!
We nemen graag alle tijd om u van vrijblijvend advies te voorzien. Maak nu een afspraak met een van onze adviseurs.

Maak nu een afspraak

Kom langs in onze showroom

Wensen en ruimte inventarisatie
Vul de checklist in en KeukenHuiz kan op basis hiervan voor u aan de slag met het ontwerp van uw keuken en een prijsindicatie!

Naar de checklist

Openingstijden & contact